Husqvarna Roulette som går hackigt

Husqvarna Roulette som går hackigt

Publicerad

Fråga: Hej, köpte en Husqvarna Roulette från 1958 några veckor tillbaka och har stött på ett problem. Mopeden är ju då tvåväxlad hand med kedjetransmission och den har börjat att gå väldigt hackigt när man kör, speciellt när motorn är varm. Den funkar bra när den är kall. Vet inte riktigt var jag ska börja, tänkte kanske att det har något med lamellerna att göra eller om det är att man måste justera växlarna på något sätt.

Jag har aldrig skruvat på en moped med växellåda förut så jag har ingen bra koll. Skulle uppskattas om någon har några tips på vad jag ska göra. (motorn går väldigt fint och bra annars, det är bara något fel på växlarna).

Linus

 

Svar: det är svårt att avgöra om "hackigt" är detsamma som att motorn misständer eller om det handlar om att transmissionen inte driver som den ska. Om man har defekt tändspole eller kondensator så kan motorn börja misstända när dessa delar värms upp under gång och symptomen avtar sedan när allt har kallnat.

Ett fel som uppträder på en del motorer är att tvåans växel vill hoppa ur (Sachs tvåväxlad) under korta perioder som upplevs som ryck eller att något kuggar över. Husqvarnamotorn har en liknande typ av växellåda med en medbringare som greppar i ettans eller tvåans drev vid växling. På den senare Husqvarnamotorn som kalls Flinta efter sin kantiga form brukar särskilt ettan hoppa ur tidvis.

Men oavsett vilken motor det gäller så brukar inte denna typ av fel vara temperaturberoende som i ditt fall. Då handlar det oftast om slitage och detta är konstant oavsett om motorn är varm eller kall. Att det skulle vara kopplingen som krånglar låter osannolikt eftersom det är svårt att få en koppling att "hacka" – möjligtvis slira eller tjuvdra (det senare betyder att motorn driver mopeden trots att man dragit in kopplingen helt).

Du har ingen YouTubekanal? Att få se och höra hur motorn beter sig skulle säga så mycket mer. I Stora Tvåtaktsboken, del två finns det en komplett reparationsanvisning för Husqvarnas Äggmotor (och 29 andra motorer) som bland annat satt i Rouletten.

Jim Lundberg

Om medbringarens (pilen) tappar är slitna - och eller hålen i dreven som tapparna ska greppa i, så kan växlarna hoppa ur.

On
Off

2 kommentarer

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Snart kopplar vi ur - och kopplar i

5 kommentarer

Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2023-06

  • Classic Motor 2023-05

  • Classic Motor 2023-04

  • Classic Motor 2023-03

  • Classic Motor 2023-02

  • Classic Motor 2023-01

  • Classic Motor 2022-12

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206