Byta från rem till kedja i Husqvarna Äggmotor

Husqvarna Flinta (bilden) kunde förses med kedjetransmission. Men passar den i den tidigare Äggmotorn?

Byta från rem till kedja i Husqvarna Äggmotor

Publicerad

Fråga: Hej! Har sökt men hittar inte riktigt något svar. Jag har remdrift på min äggmotor och undrar om man skulle skaffa kedjedrift från en Flinta tex – är det bara att byta delarna eller är det något annat man måste tänka på?

Mvh

Christian

 

Svar: Jag har inte testat att göra detta så jag får bolla över den frågan till våra läsare. Tidiga Äggmotorer hade faktiskt kedjetransmission med en kedja som hade dimensionerna 3/8" x 7/32" med 38 rullar. Denna typ av kedja kallas även för "magnetkedja" då den även användes i större fyrtaktsmotorcyklar för att driva tändmagneten och/eller generatorn.

Ska man ha en kedjetrans måste även kopplingskorgen och tandrullen på vevaxeln bytas och det är möjligt att Flintans delar passar. Till Flintan kom det en ombyggnadssats från rem till kedja då det förekom att remmarna gick sönder vid hård belastning.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Snart kopplar vi ur - och kopplar i

5 kommentarer

Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2023-06

  • Classic Motor 2023-05

  • Classic Motor 2023-04

  • Classic Motor 2023-03

  • Classic Motor 2023-02

  • Classic Motor 2023-01

  • Classic Motor 2022-12

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206