Byta framgaffelgummin på Fram

Framgaffeln till Hans moped.

Byta framgaffelgummin på Fram

Publicerad

Fråga: Framgaffelgummi till Victoria Fram från 1956. Hur byter man och var hittar jag dom?

Hans Larsson

 

Svar: Stötdämpargummina i framgaffeln är samma/snarlika som de som sitter i Crescents mopeder och där tar man först bort hjulet och sedan tar man ur bulten som själva bottenlänkarmen är lagrad på. Nu brukar det bara vara att dra ut gummit ihop med bottenlänken.

Delarna brukar inte sitta direkt i spänn, men det sitter ofta ett tunt returgummi (stoppgummi) på undersidan av bottenlänken som ska ta eventuella retursmällar om framhjulet till exempel hoppar upp i luften efter ett gupp. Vid montering av nya gummin kan det därför vara lite trångt att få in alla delar igen.

Bäst är att ta ur gummina och mäta upp dem och därefter kolla om de nytillverkade gummina till Crescent och Monark passar. Tänk på att fetta in bulten som bottenlänken lagrar mot och om det finns en fettnippel – kolla att det är fri passage genom den.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Snart kopplar vi ur - och kopplar i

5 kommentarer

Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2023-06

  • Classic Motor 2023-05

  • Classic Motor 2023-04

  • Classic Motor 2023-03

  • Classic Motor 2023-02

  • Classic Motor 2023-01

  • Classic Motor 2022-12

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206