Växlingsproblem på Zündapp rundmotor

Zündapps 278-motor. Att den kalls rundmotor beror på des runda form på blocket. Efter denna kom "kantmotorn" 1977 som då har en kantigare form på block och kåpor

Växlingsproblem på Zündapp rundmotor

Publicerad

Fråga: Hej, har en Zündapp 3-växlad rundmotor med lite växelproblem. Växla upp går fint men det är problem med att växla ner. Kopplingen tar och fungerar, men man måste rulla nästan på tomgång för att kunna växla ner och man får inte heller koppla för fullt annars går det inte. Det känns inte som det har med slitna lameller att göra, tycker inte heller att jag har spänt kopplingsvajern så mycket.

Hugo Andersson

 

Svar: Frågan är om kopplingen verkligen frikopplar så mycket som den ska. Om kopplingen tjuvdrar trots att man dragit in kopplingshandtaget blir växellådan svårväxlad (och ofta ljudlig) och det brukar då även vara svårt att hitta friläget när man står stilla med motorn igång.

Om man lägger i ettan vid stillastående om motorn igång så ska motorn inte stanna om man har dragit in kopplingshandtaget helt. Det klickar till lite när växeln går i och motorn kan gå ner lite i varv, men det är allt som ska hända om kopplingen fungerar som den ska.

Om det smäller ljudligt och motorn stannar – eller om hela mopeden vill åka iväg när man lägger i ettan, är något fel. Zündapps växelmekanism är väldigt stryktålig men även den kan vara sliten. Även dragkilen inne i den utgående axeln kan vara skadad/sliten.

Hur man justerar kopplingen och växlarna på Zündapp 278-motorn kan du läsa om i artikeln Så byter du lameller på din Zündapp

Jim Lundberg

Själva dragkilen (klumpen som pennan pekar på) måste vara i bra skick om växlarna ska fungera som de ska.
Men även växelmekanismen måste kontrolleras om växlarna krånglar.

On
Off

0 kommentarer

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Snart kopplar vi ur - och kopplar i

5 kommentarer

Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2023-06

  • Classic Motor 2023-05

  • Classic Motor 2023-04

  • Classic Motor 2023-03

  • Classic Motor 2023-02

  • Classic Motor 2023-01

  • Classic Motor 2022-12

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206