Trimmad Zündapp som dör när man gasar

Trimmad Zündapp som dör när man gasar

Publicerad

Fråga: Hej Jim! Nu behöver jag experthjälp igen! Vi håller på med en Zündappmotor, vi har köpt en ny cylinder (trim) 2,9 hk. Och nu när vi fått ihop det så kan mopeden gå på tomgång men gasar man så blurrar den och dör.

Det går få upp den i varv men när man släpper gasen sen så dör den. Vi har ställbart munstycke, och igår när den stod på tomgång så upptäckte jag något, om jag skruvade ut munstycket så började den varva och skruvade jag in munstycket så gick den ner igen. Vad kan detta betyda?

Mvh Christian

 

Svar: När man bygger om en motor med exempelvis trim så gäller det att samtliga delar lirar ihop. Tvåtaktsmotorer är dessutom väldigt känsliga för fel motstånd i avgassystemet och bestyckning av förgasare.

Om man hänger på ett komplett trimkit med anpassade delar så ska det ju bara fungera från första kicken. Det är jättesvårt för oss att svara på vad som har gått fel när man börjar byta ut/borra upp cylindrar, plana topplock och hänga på andra avgassystem.

Jag kan bara tipsa om att du gasar på efter start tills motorn dör. Sen kollar du tändstiftet. Är det blött kommer det fram för mycket bensin och är det torrt kommer det ingen bensin alls. Ibland kan luftburk/luftfilter ställa till det så att det uppstår resonansfenomen (?) som ger fel bränsleblandning.

Om motorn går upp i varv när man skruvar ut det ställbara munstycket bör detta betyda att motorn har fått för lite bensin. Men det beror ju på vilken typ av förgasare man har satt dit, hur stor den är, vilken bestyckning den har och vilken typ av luftfilter den har.

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Snart kopplar vi ur - och kopplar i

5 kommentarer

Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2023-06

  • Classic Motor 2023-05

  • Classic Motor 2023-04

  • Classic Motor 2023-03

  • Classic Motor 2023-02

  • Classic Motor 2023-01

  • Classic Motor 2022-12

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206