Skillnad på topplock till Husqvarnas Äggmotor och Flinta

Förbränningsrummet hos Husqvarna Flinta är hemisfäriskt (halvklot) och har en volym på 9 cc.

Skillnad på topplock till Husqvarnas Äggmotor och Flinta

Publicerad

Fråga: Vet du om topplocket är likadana på en Husqvarna äggmotor och på Flintamotorn? Tänker om kompressionen blir samma eller om de är olika storlek i förbränningskammaren?

Christian Jarl

 

Svar: Jag har tyvärr bara uppgifter på volymen i förbränningsrummet till Flintans topplock vilket är 9 cc. Äggmotorn har (minst) två olika utföranden på förbränningsrummet (bilden nedan). Tyvärr så har jag inte volymen på dessa.

Men sen är det inte bara volymen som ger motorn dess egenskaper utan även formen på förbränningsrummet. Men rent fysiskt passar topplocket från Äggmotorn till Flintan och omvänt.

Jim Lundberg

Husqvarnas Äggmotor har olika topplock där bägge är av typen med klämspalt ("squish"). Mest utpräglat är detta på det högra topplocket.

On
Off

4 kommentarer

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Snart kopplar vi ur - och kopplar i

5 kommentarer

Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2023-06

  • Classic Motor 2023-05

  • Classic Motor 2023-04

  • Classic Motor 2023-03

  • Classic Motor 2023-02

  • Classic Motor 2023-01

  • Classic Motor 2022-12

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206