Går Puchblocket att använda efter trimning?

Håkans karvade block.

Går Puchblocket att använda efter trimning?

Publicerad

Fråga: Hej. Mekar med en Puchmotor som har blivit modifierad för en 70cc cylinder. Detta dåligt utförda jobb i kombination med ett yttre jack har gjort att ytterst lite packningsyta återstår. Hur fixa detta? Försämrar det effekten mycket med mycket luft runt cylinderfoten? Är blocket rent av kass?

Håkan

 

Svar: Det där ser inte så farligt ut. I värsta fall har du fått lite sämre vevhuskompression eftersom någon har karvat ut material ur blockhalvan (=ökat vevhusvolymen) vilket troligtvis inte kommer att märkas på motorns prestanda. Huvudsaken är att cylinderns tätningsyta täcker motsvarande yta i blocket så att det blir tätt och inte glipar.

Men det ser ut som att det är blockhalvor från två olika motorer eftersom den ena halvan inte är karvad i på samma vis. Nu brukar blockhalvor från olika motorer vara väldigt lika i mått och passa ihop utan problem, men kolla ändå att tätningsytan mot cylindern ligger lika högt på bägge blockhalvorna. Se till att bägge styrhylsorna i blockhalvorna sitter på plats när du kontrollerar och slipa ner den halva som eventuellt ligger för högt.

I annat fall kommer cylindern dels att luta, dels kan det uppstå läckage om det är ett trappsteg mellan halvorna. Om det är någon skada på tätningsytan kan man lägga i kemisk metall för att få det tätt. Se bara till att rengöra ytan noga innan applicering. Trycket i vevhuset är lågt så det är inga stora krav på att tätningen mellan block och cylinder ska vara "superstark" (till skillnad mot topplockspackningen).

Jim Lundberg

Håkans block igen. Som det ser ut är det bara den vänstra blockhalvan (höger på bilden) som är modifierad för att ta en större cylinder.

On
Off

3 kommentarer

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Snart kopplar vi ur - och kopplar i

5 kommentarer

Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2023-06

  • Classic Motor 2023-05

  • Classic Motor 2023-04

  • Classic Motor 2023-03

  • Classic Motor 2023-02

  • Classic Motor 2023-01

  • Classic Motor 2022-12

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206