Snart kopplar vi ur - och kopplar i
5 kommentarer
Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.
Vad är egentligen bäst - kort eller lång vevstake? På 50-talet gick ILO från lång vevstake till kort på sina mopedmotorer. 1970 gjorde Zündapp tvärtom och gick från kort vevstake till lång på sina mopedmotorer.
Men vem hade egentligen rätt - eller finns det något rätt eller fel? I filmen belyser man detta.
Kom in i diskussionen
Snart kopplar vi ur - och kopplar i
5 kommentarer
Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Tack för länken!
Ja detta med att det blir större sidokrafter på kolven med kort vevstake är väl det slitage som vi ser som att kolven blir litet orund när den har många mil bakom sig.
Tittar man på större motorer med högre effekt så kan man se att normalt är vevstaken ledad och närmast kolven är kolvstången fast i kolven och sedan har man en styrning av kolvstångens andra ände som är byggd för att ta upp sidobelastningen som vevstakens vinklar ger upphov till.
Lättast att se detta är på ett klassiskt ånglok. Eftersom ånglokets cylindrar är dubbelverkande blir det inte så lätt att göra en tätning för en vevstake, här har man har en kolvstång som ligger axiallagrad innan vevstaken länkas ihop med den.
Moderna marina 2-taktsdieslar har samma arrangemang med kolvstång.
Vårliga hälsningar // Ingvar, Borås