Axialspel på Zündapps nållager i kolven

Zündappmotor.

Axialspel på Zündapps nållager i kolven

Publicerad

Fråga: Hej! Funderar lite på axialspelet på nållagret vid kolvbulten (Zündapp). Det är ju olika avstånd i kolven typ Athena har ca 16,2 mm, lätt gjort att man sätter dit det vanligaste 12x15x15. Men 1 mm som nållagret rör sej i sidled lär väl inte vara bra? Finns det nåt axiellt mått rekommenderat på nållagret?

Mvh Peter

 

Svar: Jag vet inte om det gör så mycket att nållagret kan röra sig drygt en halv millimeter åt bägge hållen (från centrum räknat). Det känns givetvis bättre om lagret sitter lite tajtare mellan kolvbultsvårtorna i kolven. Men även vevstakslagret i andra änden har ett antal tiondelar i axialspel från fabrik.

Avståndet mellan kolvbultsvårtorna på en standard Zündappkolv (50 cc/39 mm) är mellan 16 – 16,5 mm, beroende på fabrikat, så om nållagret har ett inbyggnadsmått på 15 mm på bredden så blir det minst en millimeter axialspel på en vanlig standard (otrimmad) motor.

På en del äldre mopedmotorer med lösa nålar sitter det härdade stålbrickor på var sida om lagret, men där är det för att ändarna på nålarna inte ska ligga och skava mot den mjuka aluminiumkolven.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Snart kopplar vi ur - och kopplar i

5 kommentarer

Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2023-06

  • Classic Motor 2023-05

  • Classic Motor 2023-04

  • Classic Motor 2023-03

  • Classic Motor 2023-02

  • Classic Motor 2023-01

  • Classic Motor 2022-12

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206