Snart kopplar vi ur - och kopplar i
5 kommentarer
Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.
Skoterettens bensintank har bara två fästen - ett på var sida. Tanken hänger i framkant i dessa två fästen och för att den inte ska tippa ner i framkant tar tanken stöd i rambågen som sveper om tanken i bakkant. Om en tank spricker nära ett fäste kan det behövas svetsning för att lagningen ska hålla. Lödning och kemiska motsvarigheter är inte så starka och tål inte hård belastning.
Fråga: Hej! Har en tank till en Skoterett som läcker ovan och under fästet. Har provat att löda men får det inte riktigt tätt. Undrar om man skulle kunna tennspackla över hela lagningarna? Karosseritenn måste väl stå emot bensin? Blir ju ingen större belastning på själva lagningen då det bara är porer som läcker.
Mvh Magnus
Svar: Om det bara är porer vid fästena så fungerar det säkert med tenn eller kanske till och med kemisk metall (tanktätning), men om det är sprickor i tanken nära ett fäste så finns risken för att lagningen inte håller då varken tenn eller kemiskmetall är lika starka som plåten – som ju har spruckit på grund av spänningar och vibrationer.
Viktigt är att rengöra ytterst noga innan tennet ska på. Värm skadan med en varmluftspistol tills din gamla tennlödning smälter och borsta samtidigt bort det smälta tennet med en stålborste. Om det finns rester av rost eller färg måste dessa slipas bort så ytorna är 100 procent plåtrena. Använd sedan ett starkt flussmedel (flussmedel för elektronik är för klent) och tenna upp skadan.
Om man misstänker att skadan uppstått av belastning av närområdet så kan man lägga på en plåtbit över skadan som en förstärkning. Den plåten måste då först formas så att den ligger an mot tanken över hela sin yta. Efter att den formats så förtennar man den på den sida som ska sitta mot tanken. Sen lägger man den på plats och med fluss och tenn "limmar" man fast den över skadan.
Jim Lundberg
Kom in i diskussionen
Snart kopplar vi ur - och kopplar i
5 kommentarer
Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Hej!
Tenn och tenn... jag gissar att du försökt med vanligt lödtenn av den gamla "hederliga sorten" med bly som legeringsmetall. Det är inte särskilt mekaniskt hållbart och dessutom kan det kristallisera av vibrationer vilket medför att legeringen liksom faller isär och blir mer som ett pulver/grus.
Men det finns på "andra sidan pölen" bättre grejer. Ett lödtenn som heter "STAY BRITE" som består av lödtenn med 96% tenn och 4 % silver. Enligt uppgift så skall detta när man t ex löder pianotråd ha 6 gånger högre mekanisk hållfasthet. Jag använder detta till att löda vajernipplar bl.a..
Med lödtennet medföljer en droppflaska lödvatten. Senast köpte jag detta 2010 och köpte flera förpackningar. Då kostade det ungefär 120 kr inkl moms och jag köpte från 3F-Hobby i Oxelösund som importerar många specialgrejer från USA.
Ser att detta kit med lödvatten och 14 gram lod kostar 500 kr idag hos en annan svensk firma...
När jag löder med Stay-Brite har jag skyddsglasögon eller visir och håller till på ett ställe som det inte är så noga med. Flussmedlet är riktigt hemskt. Det räcker med att täcka omgivningen med plast eller papper som man sedan kasserar. Jag löder med vanlig elektrisk termostaterad lödkolv. För en tank som i detta fallet kanske man måste använda en gasolbrännare...
Att svetsa en tank kräver viss erfarenhet av att svetsa i tunnplåt. Litet enklare kan vara hårdlödning med mässinglod som är en klassik metod på gamla tankar.
Problem kan dock uppstå när man värmer så kraftigt som vid mässinglödning, det är väl sisådär 6-7 hundra grader som behövs, och kan man klara sig med "lödtenn" så behövs bara max 300 grader.
Det är viktigt att tanken är ordentligt ren inuti. Inte bara med tanke på brand/explosionsrisk om man skall svetsa, nej olja kan tränga ut i det man vill täta och göra att det inte blir tätt.
Lycka till! Önskar Ingvar i ett soligt men blåsigt Borås
En sak till om lödtenn med silver:
När jag googlar på Staybrite så får jag upp detta hos Amazon:
https://www.amazon.com/dp/B003X3VUK0/ref=sspa_dk_detail_2?psc=1&pd_rd_i=B003X3VUK0&pd_rd_w=yr3Bv&pf_rd_p=57cbdc41-b731-4e3d-aca7-49078b13a07b&pd_rd_wg=gkDzB&pf_rd_r=VFJ70131Q0CD3MZBRAVJ&pd_rd_r=e678c60d-7d88-4546-80a6-1de54c9019b2&s=hi&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUExOUhDQTFERDEzOFpSJmVuY3J5cHRlZElkPUEwMDcxNDA4U0MySjM4RVZFUTREJmVuY3J5cHRlZEFkSWQ9QTA5MDAwMjgxNkNMRUhYRFc0R1pTJndpZGdldE5hbWU9c3BfZGV0YWlsX3RoZW1hdGljJmFjdGlvbj1jbGlja1JlZGlyZWN0JmRvTm90TG9nQ2xpY2s9dHJ1ZQ==
Lödtenn bla bla , Silver. Här syftar ordet Silver på lödtennets färg. Ja jisses vilka fel det kan bli när firmorna talar om vilken färg t ex blyat lödtenn har...
// Ingvar
Jag har testat något blyfritt tenn och min (lilla) erfarenhet är att dessa tenn inte väter metallytan lika lätt som de med bly.