Läckande tank på MCB Skoterett 1264

Skoterettens bensintank har bara två fästen - ett på var sida. Tanken hänger i framkant i dessa två fästen och för att den inte ska tippa ner i framkant tar tanken stöd i rambågen som sveper om tanken i bakkant. Om en tank spricker nära ett fäste kan det behövas svetsning för att lagningen ska hålla. Lödning och kemiska motsvarigheter är inte så starka och tål inte hård belastning.

Läckande tank på MCB Skoterett 1264

Publicerad

Fråga: Hej! Har en tank till en Skoterett som läcker ovan och under fästet. Har provat att löda men får det inte riktigt tätt. Undrar om man skulle kunna tennspackla över hela lagningarna? Karosseritenn måste väl stå emot bensin? Blir ju ingen större belastning på själva lagningen då det bara är porer som läcker.

Mvh Magnus

 

Svar: Om det bara är porer vid fästena så fungerar det säkert med tenn eller kanske till och med kemisk metall (tanktätning), men om det är sprickor i tanken nära ett fäste så finns risken för att lagningen inte håller då varken tenn eller kemiskmetall är lika starka som plåten – som ju har spruckit på grund av spänningar och vibrationer.

Viktigt är att rengöra ytterst noga innan tennet ska på. Värm skadan med en varmluftspistol tills din gamla tennlödning smälter och borsta samtidigt bort det smälta tennet med en stålborste. Om det finns rester av rost eller färg måste dessa slipas bort så ytorna är 100 procent plåtrena. Använd sedan ett starkt flussmedel (flussmedel för elektronik är för klent) och tenna upp skadan.

Om man misstänker att skadan uppstått av belastning av närområdet så kan man lägga på en plåtbit över skadan som en förstärkning. Den plåten måste då först formas så att den ligger an mot tanken över hela sin yta. Efter att den formats så förtennar man den på den sida som ska sitta mot tanken. Sen lägger man den på plats och med fluss och tenn "limmar" man fast den över skadan.

Jim Lundberg

Flussmedel måste man ha (även om det är inbyggt i lödtennet) om tennet ska väta plåtytan ordentligt. Men då ska man använda ett starkare flussmedel och inte den mildare varianten (vänstra burken) som är avsedd för elektroniklödning.

On
Off

3 kommentarer

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Snart kopplar vi ur - och kopplar i

5 kommentarer

Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2023-06

  • Classic Motor 2023-05

  • Classic Motor 2023-04

  • Classic Motor 2023-03

  • Classic Motor 2023-02

  • Classic Motor 2023-01

  • Classic Motor 2022-12

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206