Snart kopplar vi ur - och kopplar i
5 kommentarer
Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.
Glenning sågar 99:an. Rätt eller fel? Undertecknad jobbade på Saab vid denna tid och minns att 3:ans drev var en vanlig orsak till växellådsbyten. Men var det så illa som salig Glenning beskrev 99:an?
Åter till ordningen där vi blandar hej vilt. Läs Classic Motor nummer 6, svara på frågorna och tävla om ett pris.
1972 hade Stryktipset 13 matcher. Därför ställer vi 13 frågor om allt mellan himmel och jord, men med det gemensamt att alla svar finns i vår tidning om just 1972.
Den 10 juni 2022 är det 75 år sedan den första Saaben presenterades. Det firas i dragarna tre i Trollhättan.
Tjolöholm Classic Motor den 22 maj blir fullspäckat med klubbar, utställda fordon, uppvisning av tävlingsbilar och konsert av Arvingarna. Classic Motor är självklart på plats.
Publikrekord och 90 fordon, det blev en lyckad nypremiär för Stockarydsträffen 2022.
Bättre sent än aldrig! Vi hoppas helgen varit till belåtenhet och att du hunnit lufta något av dina fordon.
Dags igen för Elmia - räkna med full fart i hallarna i Jönköping under påsk med jubileer, sköna originalare och gamla byggen.
Många (inte alla) användare möts av en ständigt återkommande dialogruta där vi behöver samtycke kring lagring av personuppgifter. Vår it-avdelning arbetar för att lösa problemet
Konnichiwa! Vad kan du om japanska fordon? Svara på några enkla (?) frågor och tävla med oss. Pris utlovas!
Arbetet fortgår med vår nya träff - Götaström Classic Motor som hålls på Vaggeryds travbana den 5 juni.
I elfordonens tidevarv har vi på Classic Motor lyckats elkonvertera en veteranmoped så att den, utan modifieringar, går att köra på eldrift.
Kom in i diskussionen
Snart kopplar vi ur - och kopplar i
5 kommentarer
Jim Lundberg: Beskedet vi fick nyss fick av IT-avdelningen är att bytet ska ske under kvällen.
Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.
Nog var det rätt illa med den mekaniska kvalitén på de första 99orna.
När jag köpte min SAAB 99 från 1971 med 1,85-litersmotor som gått 15.000 mil hade den en trasig växellåda. Det var bilens andra växellåda som havererat för den första byttes ut till en ny redan vid 8.000 mil.
Topplockspackningen började förstås också läcka. Topplockets fastsättning var en fantastisk engelsk konstruktion som efter några år "i verkligheten" innebar att topplocksbultarna ärgade fast i topplocket. Då behövde man ett speciellt mastodontverktyg för att tvinga upp topplocket några millimetrar och sedan såga av topplocksbultarna i denna lilla springa mellan motorblocket och topplocket.
Men annars var det en trevlig bil.
När jag efter några år sålde den kunde den accelerera från 0-150 km/tim på 13 sekunder. Då var det i stort sett bara Porsche 911 turbo som kunde hänga med. Men det är ju en helt annan historia.
Hej Per! Nu väcker du traumatiska minnen hos mig, ha-ha!

Triumphmotorn, som satt i det första 99:an, hade dessutom inte parallella pinnskruvar till topplocket utan ena sidans ändar lutade inåt så ena radens pinnskruvar var tvungna att lossas för att man skulle kunna lyfta toppen.
Engelsmännen hade fiffigt nog gjort ett mejselspår i övre änden på alla pinnskruvar så att man skulle kunna skruvar ur dem. Men... som du säger så ärgade pinnskruvarna fast i topplocket.
Vi löste detta med att sätta en motorlyft i toppen och hissade så att bilen nästan lättade med framhjulen. Sen bände vi upp toppen så att den lättade ca 2 cm från blocket. Mer gick inte pga de lutande pinnskruvarna. Efter det blev det skärbrännaren och då skar man av pinnskruvarna så nära topplocket som möjligt så att man kunde skruva ur stumparna ur blocket med en rörtång.
När det kom in en 99:a med Triumphmotor och läckande topplockspackning blev det dålig stämning på verkstaden
Men istället var den jäklig lätt att byta koppling på.....
Hej Kurth. Ok - jag bytte aldrig koppling på 99:an med Triumphmotor, men däremot på modellerna med svenska motorn.
Värst var Saab 90. Då fick man ta bort fronten vid kopplingsbyte. Det gick inte att dra ut axeln ur lamellen för den tog i fronten... Det blir så med en lång motorn i en kort kaross.
Vad jag minns hade den ganska kort axel som gick att lirka ut...
På min 71a räckte det att ta bort kylaren så gick det att dra ur axeln till kopplingen
Stämmer nog att man fick ta bort kylaren, det är några år sen (ca 40) sen jag skruvade med en sån.
Men med några standardverktyg och en tändkabel så bytte man koppling ganska snabbt...
På Saab 90 var det lite annorlunda. Jag hade lovat en kompis att byta kopplingens slavcylinder - något jag gjort på åtskilliga 99/900 vilket var ett 20 minuters jobb.
Men inte på Saab 90... Slavcylindern sitter runt kopplingsaxeln så axeln måste dras ur för att slavcylindern ska kunna tas ur. På äldre Saabar sitter slavcylindern som på en Amazon - på sidan av motorn. Men inte på Saab 90.
Axeln gick inte att dra ur då den tog i fronten. Så det blev till att ta bort fronten också. Dessutom fick jag modifiera flera verktyg också. I stället för en tändkabel (för att hålla solfjädern intryckt) tog jag en 5 mm aluminiumtråd som jag böjde till en ring och pillade in bakom "fingrarna" på solfjädern.
Efter några timmars jobb och en del svordomar var jobbet klart. Gör inte om det...